Så får de bukt med hot och tystnadskultur
Människor som blir hotfulla när de inte får den bostad de vill ha – det är ett exempel på otillåten påverkan som drabbar medarbetare i Bostadsbolaget i Göteborg. Men nu...
Att identifiera risker för hot och våld i arbetet, riskbedöma och åtgärda de risker som upptäcks är centralt i det förebyggande arbetet.
Arbetsgivaren ska åtgärda risker i arbetet så att medarbetare inte riskerar att bli sjuka eller drabbas av ohälsa. När arbetet innebär återkommande risker för hot och våld, är det viktigt att löpande riskbedöma och vidta åtgärder. Involvera medarbetarna eftersom de är nära den dagliga verksamheten och en viktig källa till kunskap om vilka risker för hot och våld som finns. Och om det finns risker som närmaste chef inte kan åtgärda behöver frågan lyftas till högre lednings- och samverkansgrupper eller skyddskommittéer.
Läs mer om det systematiska arbetsmiljöarbetet på sidan Förebygg med SAM. Använd gärna det stödmaterial som finns på sidan Checklistor och stöd.
I filmen beskrivs hur en arbetsmiljöfråga bäst tas om hand på arbetsplatsen med start i dialogen mellan chef och medarbetare. Prata med din chef eller skyddsombud om risker för hot och våld.
Att bedöma risker görs bäst i dialog mellan medarbetare, skyddsombud och chef i samverkan för att få med så många olika perspektiv som möjligt.
Vid en riskbedömning är det bra att väga in hur sannolikt det är att risken inträffar och vilka konsekvenserna blir om det sker. Risker som leder till allvarliga konsekvenser och som är sannolika är exempel på allvarliga risker. En allvarlig risk handlar om att det finns ett stort hot mot en medarbetares hälsa eller en stor risk för olyckor. Dessa ska åtgärdas direkt.
Riskerna i verksamheten ska vara kända av medarbetare inklusive inhyrd personal och tillfälliga vikarier. Alla behöver också känna till hur riskerna ska hanteras och vem som tar emot frågor eller funderingar.
Alla ska känna till rutiner, arbetssätt och planer som finns för att hantera situationer som kan leda till hot och våld. Ibland behövs det åtgärdsplaner för olika elever, patienter, klienter, kunder eller brukare för att veta hur man bäst ska agera.
I de verksamheter där det finns risk för hot och våld är det bra att analysera så många miljöer och situationer som möjligt i syfte att identifiera risker och riskbedöma. På så sätt kan mycket hot och våld förebyggas i det vardagliga arbetet, exempelvis vid ett hembesök eller vid möte med en ny klient eller brukare. Det är alltid bra att tänka på:
Riskbedömningar ska också göras vid förändringar i verksamheten som påverkar arbetet med hänsyn till risken att utsättas för hot eller våld.
I de verksamheter där det finns en kontakt med en person över tid, exempelvis socialtjänsten, skolan, äldreomsorgen och psykiatrin, kan det var bra att samla information om vad som kan trigga hot och våld hos en specifik person och i vilka situationer. Det kan även vara hjälpsamt att ha en gemensam strategi för hur dessa personer bäst bemöts i olika situationer i syfte att minimera risken för hot och våld. Affektivt våld som kommer från en drogpåverkad eller psykotisk person exempelvis kan komma helt utan förvarning. Hur gör ni då?
Ta hjälp av:
En situation kan eskalera om personen:
Om det förekommer ensamarbete i verksamheten, eller om ensamarbete planeras, ska arbetsgivaren alltid bedöma riskerna. Arbetsgivaren ska också involvera skyddsombudet i riskbedömningen av ensamarbete. Är det möjligt bör ensamarbete undvikas om det finns en risk för hot eller våld. Sätt också in de åtgärder som behövs för att minimera risk för stark psykisk påfrestning och kroppsskada. Skyddskommittén eller samverkansgruppen kan behandla den mer långsiktiga planeringen av ensamarbete. Läs mer i Arbetsmiljöverkets föreskrifter Ensamarbete AFS 1982:3.
När det finns risker i verksamheten, som risker för hot och våld, och de kan leda till krisreaktioner så ska arbetsgivaren se till att det finns ett krisstöd. Krisstödet ska planeras, ordnas och följas upp med utgångspunkt i de risker som finns, och utifrån en bedömning av dem, enligt föreskrifterna Första hjälpen och krisstöd, AFS 1999:7.
Läs mer om krisstöd vid en händelse.
Enligt föreskrifterna Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2, ska arbetsplatser utformas, utrustas och placeras så att risken för hot och våld så långt som möjligt förebyggs. Det innebär att arbetsplatser behöver ha rutiner på plats och vara förberedda på händelser som kan uppstå, men också att jobba med förebyggande åtgärder och främja trygghet.
När risker för hot och våld undersökts, riskbedömts och analyserats tas en åtgärdsplan fram. Kom ihåg att följa upp de åtgärder som vidtagits för att se att de fått önskad effekt och inte bidragit till nya risker.
Ta hjälp av:
En åtgärdsplan kan exempelvis innehålla:
Med stöd i den här gruppaktiviteten får ni på ett enkelt sätt prata om risker för hot och våld i arbetet. Aktiviteten är ett komplement till skyddsronder och löpande riskbedömningar.